Lekar till barnkalas

Tips på lekar på ett barnkalas

På ett barnkalas måste man styra upp lite för att barnkalaset ska bli lyckat. Även barn brukar uppskatta lite mer organiserade aktiviteter på kalas och de bästa organiserade aktiviteterna är förstås olika lekar. Vi har satt ihop denna guide med tips på passande lekar, som vi hoppas ska kunna vara till hjälp för de som anordnar ett barnkalas och som behöver tips på enkla lekar för barnen.

Några av de bästa barnkalaslekarna

Charader

Vars tema kan anpassas efter barnens ålder. Dessutom kan vuxna eller andra ges svårare uppgifter vid behov, så detta är verkligen en mycket anpassningsbar lek! Deltagarna delas in i 2 grupper, och sedan ska den som utför charaden förmedla vad det är som står på dennes lapp eller uppdrag, utan att tala. Lagmedlemmarna i samma lag har en viss tid på sig att gissa, och det lag som gissar rätt flest gånger vinner förstås.

Skattjakt

Detta är helt klart favoritleken för många barn. En skatt, som kan bestå av vad du vill egentligen, göms någonstans, och sedan ger du barnen ledtrådar som leder till skatten på något vis. Du kan göra kartor, rebusar eller vad du vill. Även detta är en lek som kan anpassas efter barnens ålder.

skattjakt

Tipspromenad

Som är en lek som passar något större barn, men man kan även försöka skapa en enklare tipspromenad för lite mindre barn om man vill det. Under tipspromenaden besvarar deltagarna olika frågor, som kan ha olika teman, och den som har flest rätt vinner något.

Smurfleken

Ett av barnen är Gargamel och ska jaga de andra barnen som är smurfar. Om ”Gargamel” får fatt på ett barn blir han eller hon förstenad och måste lägga sig ned på marken. Andra smurfar kan dock få en förstenad smurf levande igen genom att hoppa jämfota över honom eller henne. Leken fortsätter tills alla smurfar är förstenade eller tills alla är för trötta av allt spring, helt enkelt. Detta är en mycket bra lek för många barnkalas eftersom det får barnen att röra på sig väldigt mycket många gånger.

Blindbock

Denna lek går ut på att en av deltagarna inte ser, på grund av en ögonbindel. Denne blindbock snurras runt flera varv och ska sedan försöka få fatt på övriga deltagare, utan att kommunicera med dem och utan att se. När blindbocken får fatt på ett barn ska han eller hon även gissa vem det är man fått tag på. Om blindbocken har rätt gällande detta, blir den som fångats blindbock nästa gång.

Dekoreringslekar

Alla barn får i uppgift att dekorera något, ibland enligt ett visst tema. Sedan utses vinnare i olika kategorier, t.ex. den roligaste skapelsen, den mest kreativa skapelsen, den svåraste skapelsen, och så vidare.

lekar barnkalas

Inte nudda mark

En klassisk lek som de flesta av oss nog lekt som barn, som fungerar utmärkt även under barnkalas. Kan lekas både utomhus och inomhus, och går ut på att barnen ska ta sig från punkt a till punkt b så snabbt som möjligt, utan att nudda marken. Hur man tar sig fram är dock valfritt. Barnen kan delas in i grupper för denna lek, eller så kan det vara en individuell lek, beroende på vad man föredrar.

Några avslutande tips

Välj inte för många lekar för ett och samma kalas. Allt för många aktiviteter brukar vara svårare än många tror att hinna med. Istället räcker det i regel med några väl valda lekar, som tar en stund.

Man får inte heller känna sig tvingad att välja lekar som har tävlingsmoment om detta inte känns rätt av olika anledningar, utan det finns även många lekar som t.ex. går ut på samarbete och liknande, om detta känns mer ”rätt”.

Bäst mix med lekar får man i regel om man väljer lekar som skiljer sig från varandra på något vis, t.ex. en lek där man springer och rör på sig mycket, och en mer stillasittande lek och så vidare. Ju större mix man kan få mellan typerna av lekar, desto bättre är det helt enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + fem =

Relaterade inlägg

Skriv och tryck Enter.

Till toppen