Smarta råd inför högskoleprovet

Dags att skriva högskoleprovet? Inga problem, här har vi samlat några av de bästa råden för att du ska kunna göra så bra ifrån dig som möjligt när det väl är dags.

Högskoleprovets olika delar

Har du koll på vilka delar som ingår i högskoleprovet? Högskoleprovet är uppdelat i totalt åtta delar där fyra ingår i det verbala provpasset och fyra ingår i det kvantitativa provpasset.

Så här ser det ut:

Verbalt provpass

  • Ordförståelse (ORD)
  • Svensk läsförståelse (LÄS)
  • Engelsk läsförståelse (ELF)
  • Meningskomplettering (MEK)

Kvantitativt provpass

  • Kvantitativa jämförelser (KVA)
  • Diagram, tabeller och kartor (DTK)
  • Matematisk problemlösning (XYZ)
  • Kvantitativa resonemang (NOG)

Förutom alla dessa delar skriver man även ett prov som läggs fram i ny tappning varje år för att testa nya högskoleprovsuppgifter som eventuellt ska användas vid ett senare tillfälle. Men det är alltså de åtta delarna listade ovan som är viktigast.

Så fixar du provet.

Gör gamla prov

Jajamän, du hörde rätt och kanske har du hört det förut: Gör gamla prov.

Om det är någonting du ska komma ihåg i samband med högskoleprovet så är det att även om frågorna förstås ser olika ut från år till år så är själva upplägget detsamma. Det vill säga, högskoleprovet följer en viss mall – och det är faktiskt till din fördel.

Genom att göra gamla prov får du bekanta dig med högskoleprovets uppbyggnad och struktur. Dessutom får du också en känsla för ungefär hur frågorna ställs och vad som förväntas av dig på själva provdagen.

Utnyttja resurser online

Någonting som experter gärna framhåller är att utnyttja alla resurser som finns tillgängliga och Högskoleprovguiden (hpguiden.se) är en av dessa resurser. Här finns bland annat över 8 000 övningsuppgifter helt kostnadsfritt och dessutom över 100 videogenomgångar.

Få hjälp med att klara högskoleprovet

Och för den som är helt inställd på att maxa sin prestation på högskoleprovet så finns det även en VIP-resurs på Högskoleprovguiden där du får ytterligare hjälp med exempelvis ett skräddarsytt studieupplägg, hjälp om du kört fast eller bara om du har några frågor och du får dessutom tillgång till unika studiestrategier som hjälper dig att plugga extra effektivt inför alla provdelar.

Vilka är dina svaga sidor?

Kanske är det inte så roligt att erkänna sina svaga sidor men i det här fallet är det nödvändigt. För om man tänker på det realistiskt så är det ju inte dina starka sidor du behöver plugga på utan de svaga.

Så om du exempelvis vet att du har problem med matte, någonting som många kämpar med under högskoleprovet, är det såklart matematik du ska fokusera på när du pluggar.

Besök Hpguiden.se och få hjälp med att klara högskoleprovet.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 − ett =

Relaterade inlägg

Skriv och tryck Enter.

Till toppen