Så håller din julgran längre

Hur gör man för att granen ska hålla längre och inte barra?
Julgranen är en självklar del av julfirandet hos många. Det bidrar till julen att ha en fin grön gran i huset, som man pyntar själv, tillsammans med sina kompisar eller med sin familj. Många väljer att ha en plastgran av olika anledningar, men det finns många fördelar som talar för att köpa en äkta gran, inte minst ur ett miljöperspektiv. En gran doftar gott och bara det bidrar till den där härliga känslan man endast får vid jul. Sedan finns det så klart mycket som gör att vissa väljer bort just en äkta gran i huset, den barrar och den håller inte alltid lika länge som en plastgran gör. Men det finns olika saker du kan göra för att din fina julgran ska hålla längre och inte barra så mycket.

Vad ska du tänka på när du köper en gran?

Det första du ska tänka på är vilken gran du köper, då det finns vissa granar som barrar mer än andra. En kungsgran till exempel barrar mindre än vad en rödgran gör. Sedan är det viktigt att köpa en färsk gran som inte höggs ner för så länge sedan. En gran som höggs ner för en längre tid sedan har i många fall redan hunnit torka och då håller den inte lika länge och barrar snabbare.

Så håller din gran längre

Så håller din gran längre

När du väl har köpt en gran som du är nöjd med och det är dags att ta in den i huset finns det även då en del saker att tänka på. En gran trivs bäst i kyla, så ställ inte granen vid ett element eller en kamin. Om du har golvvärme som är på väldigt hög kan det vara bra att stänga av eller sänka den så att granen trivs bättre. Om det är möjligt är det även bra att låta granen vänja sig vid värmen, ha den på balkongen eller en varmare uteplats innan du tar in den.

Det är även viktigt att förse granen med vatten, både så att granen behåller sin gröna färg längre och så att den inte torkar ut och barrar. När du först köpt din gran är det därför viktigt att göra nya snitt längst ner av granen och skala av en del så att granen enkelt kan ta åt sig vattnet. Sedan är det viktigt att vattna granen 1-2 gånger per dag i början. Efter ett tag kan du titta till granen varje dag och fylla på när det behövs.

Det viktigaste för att få granen att hålla länge och inte barra är alltså att:
1. Välja rätt gran
2. Vänja den vid värmen i huset
3. Välja rätt plats i huset
4. Se till så att den vattnas ordentligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sex − 2 =

Relaterade inlägg

Skriv och tryck Enter.

Till toppen