Påskpyssel för barn

Påskpyssel för barn

Det finns mycket att tycka om med påsken. Det är ett naturligt tillfälle för familjer att träffas och umgås eftersom det bjuds på några dagars extra ledighet. Dessutom uppskattar många att det är så gott som tillåtet att äta enorma mängder godis utan att någon kommer med några invändningar. För barnen är det här också ett perfekt tillfälle att pyssla och som vuxen kan du hjälpa dem att hitta på roliga och kreativa projekt och tillhandahålla det material de kan tänkas behöva.

Måla egna påskbrev

I vissa delar av landet är det tradition att barnen klär ut sig till påskkärringar och påskgubbar och går runt i grannskapet och lämnar över påskbrev. Som tack för de fina påskbreven brukar barnen få godis i så gott som varje hus.

Att måla egna påskbrev är ett perfekt påskpyssel. För de minsta barnen, eller de som vill göra det hela lite enklare, finns det färdiga mallar att färglägga. Dessa går att köpa i olika butiker. För de mest kreativa barnen är det naturligtvis en bra möjlighet att skapa påskbreven ända från grunden. Motiven kan barnen naturligtvis välja själva men om de vill ha tips kan du rekommendera att de målar färgrika och fina påskharar, påskhäxor, kvastar, korgar med ägg, kycklingar, godiskorgar och annat som kan förknippas med påsk. Det här är en högtid som många förknippar med påskharen, påskägg, godis, Blåkulla och god mat. Detta är också saker som passar perfekt att illustrera på ett påskbrev.

Vad behöver du då införskaffa för material för att barnen ska kunna tillverka påskbrev? Det hela är ett ganska enkelt projekt materialmässigt. Det behövs vita ritpapper, färgpennor, kritor eller tuschpennor och eventuellt blyertspennor och sudd, om barnen vill skissa linjer innan färgläggning sker.

Tillverka kycklingar att dekorera med

Kycklingar hör påsken till, det håller du säkert med om. Därför är det supersmart att låta barnen tillverka kycklingar när de pysslar inför påskhelgen. Varför inte pärla kycklingar? Det är faktiskt inte alls så krångligt som det låter, och om barnen gillar att hålla på med pärlplattor kommer de att älska det här projektet. Med hjälp av pärlor kan barnen skapa små söta figurer föreställande små kycklingar sittande i ett halvt ägg. Kanske kan det även lämnas ett litet hål där en tråd kan fästas, så att kycklingarna kan hängas upp runtom i hemmet lagom till påskhelgen.

Med hjälp av äggkartonger och färgade pappersark kan barnen skapa en annan typ av enkla men roliga kycklingar. Förutom färgade ark och äggkartonger behövs någon typ av färg samt lim. Små bitar från pappersarken klipps ut och klistras fast som fötter och näbb. Kartongen målas gul och naturligtvis målas ögon och mun dit på kycklingen.

Kaniner och harar till påsk

Kaniner och harar hör också påsken till. Oavsett om du bor på en ort där påskharen kommer med påskägg eller inte så är du säkert van vid att kaniner och harar förekommer här och där när det kommer till påskpynt. Att låta barnen tillverka små söta harar och kaniner passar därför bra. De är också ganska lätta att åstadkomma, vilket gör det här till ett bra pysselprojekt även för de mindre barnen. Det går till exempel att använda tomma toarullar till att skapa små harar. För att lyckas krävs det förutom toarullar även färgpennor eller målarfärg, färgade pappersark som det kan klippas näbbar av, samt eventuellt små ögon att klistra på.

Vill du istället låta barnen tillverka lite lurvigare kaniner och harar? Då kan du tipsa dem om pompom-kaniner. Det kanske låter avancerat, men är i själva verket ganska enkelt. På hårdpapp kan kaniner klippas till. Barnen kan sedan måla dem i läckra färger som gult och grönt. Naturligtvis ritas ansiktet på och därefter klipps det en rund öppning i maghöjd. Runt detta lindas garn i många varv. När det sedan är lindat och klart kan det klippas upp på ena sidan så att det blir en häftigt lurvig kanin. Det går för övrigt även att skapa lurviga små kycklingar med samma koncept.

Ägg hör påsken till

De allra flesta håller nog med om att ägg hör påsken till. Oavsett om man äter vanliga kokta ägg eller inte så hör ändå ägg till denna högtid. Många målar på ägg så att äggen får härliga färgrika mönster. För andra är det dekoräggen som hängs i påskriset som är de viktigaste. Dessutom går naturligtvis de flesta barn och väntar på påskäggen fyllda med godis. Oavsett hur traditionerna ser ut, om påskäggen delas ut direkt, om påskharen kommer med dem eller om de göms för att letas upp, så är de ett efterlängtat inslag.

Att dekorera med ägg är enkelt och roligt och när det är dags för påskpyssel kan du låta barnen göra fina och färgglada ägg av playdough. Låt dem själva välja om äggen ska vara enfärgade eller om de vill skapa flerfärgade ägg med små mönster. Det hela är både enkelt och roligt och alla barn i alla åldrar kan vara med på sina egna villkor. Det gäller bara att skapa ett platt ägg och att göra ett litet hål som ägget kan hängas upp i. Vart äggen sedan ska hängas kan ni välja ut beroende på hur det ser ut i hemmet. Kanske hängs de i påskriset om det finns sådant. Annars kanske det passar att hänga dem i gardinstången så att de pryder fönstret och visar att påsken kommit. Det brukar alltid finnas någon passande plats oavsett hur ni bor.

Att pynta, pyssla och dekorera är en viktig del av påskfirandet och just påskpysslet brukar uppskattas av både barn och vuxna. Passa på och gör detta till en rolig tradition. Kanske samlar ni alla släktens barn och laddar upp med lite pyssel, eller varför inte hyra kvarterslokalen och påskpyssla med alla områdets barn och unga? Det här är ett perfekt tillfälle att umgås och ha roligt tillsammans över generationsgränserna. Man blir aldrig för gammal eller för ung för att pyssla. Naturligtvis blir man heller aldrig för gammal eller för ung för att fira påsk. Det här är en härlig familjehögtid för alla åldrar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 2 =

Skriv och tryck Enter.

Till toppen