Kräftskiva - en svensk tradition

Ordna årets kräftskiva

”Kräftor kräva dessa drycker” – De bevingade orden myntades av Albert Engström inför folkomröstningen om rusdrycker 1922 och syftade på de olika formerna av kryddat brännvin som svenskarna traditionellt dricker till sina kräftor. Och visst är det sant att en riktig kräftskiva kräver såväl sin öl som sitt kryddade brännvin, men dessa drycker är bara en liten, liten pusselbit i det kräftpussel som krävs för att kräftskivan ska gå från okej, till fantastisk.

Dessa drycker kräva dessa sånger

Att äta kräftor tar sin tid, då det ska skalas, knäckas och sugas och för att ytterligare dra ut på måltiden bör man då och då sjunga en snapsvisa innan deltagarna sköljer ner kräftorna med den dryck man själv föredrar. Helan går är alltid en klassiker, men internet flödar över av olika snapsvisor så glöm inte att sammanställa ett eget häfte med just dina favoriter. Kanske kan du också ta en traditionell melodi och skriva en egen.

Dessa sånger kräva dessa hattar

Att sjunga snapsvisor i all ära, men visst känner man sig lite dum om man sjunger en snapsvisa utan en rolig hatt? Ingen kräftskiva utan en traditionell kräfthatt som givetvis ska matcha den kräftbeprydda haklappen som du har för att inte söla ner finskjortan som du bär dagen till ära.

Dessa hattar kräver dessa dukar

Om du ändå har en kräfthatt för att höja stämningen och en kräfthaklapp för att skydda skjortan kan det vara bra att också skaffa en kräftduk för att skydda bordet. Att äta kräftor är som sagt en sölig aktivitet och visst är det roligare med en kräftbeprydd duk än den där tråkiga gamla vaxduken som du alltid lägger på?

Dessa dukar kräver denna mat

Förutom kräftor finns det också många andra obligatoriska matvaror på en kräftskiva. Kräftor är förvisso gudomligt gott men varför inte skapa en smakexplosion i munnen genom att komplettera med exempelvis en baguette eller kanske ännu hellre det mer traditionella knäckebrödet med kryddad ost. Ost kan du välja efter tycke och smak men en lagrad ost slår aldrig fel och gifter sig dessutom fantastiskt bra med kräftorna.

Vill du höja smaksensationen med ytterligare fem steg får du inte missa den klassiska västerbottenpajen vars huvudingrediens är den fantastiskt smakrika västerbottenosten. Är du inte så händig i köket går det bra att köpa den i butik, men extra bra blir det givetvis om du bakar den själv.

Denna mat kräva dessa kräftor

Efter många om och men börjar cirkeln slutas och vi har kommit fram till kvällens huvudingrediens. Nämligen kräftorna. Det vanligaste är förmodligen att bara köpa frysta kräftor och tina upp dem innan förtäringen, men vill du imponera ordentligt på dina gäster bör du koka dem själv i en lag med vatten, salt, socker, dill och gärna öl som extra smakhöjare. Sedan är det bara att sätta på hattarna och haklapparna, plocka fram tillbehören och kräftorna och bjuda dina gäster att sitta ner och avnjuta en riktig svensk kräftskiva. Smaklig måltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × tre =

Relaterade inlägg

Skriv och tryck Enter.

Till toppen