Halloween - maskeradkläder & fest

Halloweenkalas – hemskt härligt

Skelett i garderoben, döskallar i tamburen, en vampyr i varje mörkt hörn – när det nalkas för Halloween är det dags att dra på sig den bästa draculakostymen och slå till på stort. Årets spöklikaste helg är här och vad är bättre sätt att fira den på än genom att bjuda in vänner och bekanta på en hisnande Halloweenfest?

Halloweentraditioner

Det klassiska Halloweenkalaset bör innehålla vissa element som är typiska för denna dag: pumpor, spöken och en rejäl portion mörk humor. I USA går ju barn omkring utklädda till allt möjligt och knackar på i grannskapet med hot om ”trick or treat – bus eller godis” och just maskeradstämningen passar alldeles perfekt för en lyckat halloweentillställning. Bjud in gästerna med små kusliga kort med blodsdrypande bokstäver a la gammal Hollywood-spökfilm och uppmuntra dem att klä ut sig efter temat. Även vuxna brukar tycka att det är kul att klä ut sig och det ger festen en kul atmosfär redan från början.

Dekorera i temat

Vare sig du skall ha kalaset hemma eller i en festlokal så är det vikigt att man dekorerar enligt temat. Gärna lite mörk belysning, kanske med levande ljus och ljusfyllda pumpor med groteska anleten utkarvade. Häng fladdermöss från taket och en skelett i kappgarderoben, måla ett par självlysande ögon på spegeln och häng spindelnät i lampor och dörröppningar.

Det kan också vara kul att busa med gästerna genom att föra in lite skrämselmoment i lokalen – en kompis som klär ut sig till ett spöke som bara passerar då och då, en hand som griper tag i fotleder under bordet, ett plötsligt kvinnoskrik. Har man magstarka gäster så kan man uppmuntra dem att sticka in händerna i kartonger här och där för att upptäcka att de är fyllda med överkokt spaghetti, slime och annat äckligt – vilket för övrigt är särskilt uppskattat av de yngre gästerna!

Lämpliga lekar

Eftersom Halloween är ett spökaktigt evenemang så kan det vara spännande att introducera några lekar till kalaset. Ett relevant och aktuellt tema är ett så kallat mordmysterium – gästerna får själva vara med om att lösa ett fiktivt mord som begås under festens lopp och den som vinner får ett pris. Man kan också spela enkla bordspel som Cluedo eller varför inte ordna ett quiz med spöken och monster som tema?

Halloween musik

Beroende på gästerna så finns det massor av musik som passar tillfället. Det kan handla om allt från klassiska stråkkvartetter till Marilyn Manson, eller varför inte filmmusik från kända verk som Bram Stoker’s Dracula, Night of the Living Dead och Hajen? Blir det dans kan man fortsätta med musik som Ghostbusters och Michael Jackson´s Thriller.

Mat och dryck

Även maten bör gå i temat och man kan till exempel färglägga mat i Halloween färger som svart, rött och purpur. Bjud på Bloody Marys och andra blodiga cocktails och se till att efterrätten består av pumpapaj eller kanske till och med en tårta formad som en benknota. Man kan också bjuda på lite snacks som till exempel nachos med tomatsås, sega vampyrtänder och små snittar formade som fingrar. Ett är säkert – den här festen kommer sätta sig i folks minnen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 5 =

Relaterade inlägg

Skriv och tryck Enter.

Till toppen