I samarbete med Crosstrainertest.se –
Många börjar sin träning nu i januari och är fyllda av energi mot ett hälsosammare liv. En del kanske har fått ett gymkort i julklapp etc. Idag finns många cardiomaskiner att använda på gym eller att köpa hem för lite hemmaträning. En av de allra mest effektiva är crosstrainern som gör att du får upp flåset rejält, då den aktiverar hela kroppen – och 80% av alla dina muskler. Fördelen med en crosstrainer är bland annat att den fungerar lika bra till uppvärmning som till en hårt träningspass, beroende på hur hårt du går fram.
Så utför du rörelserna på en crosstrainer
En crosstrainer är kort och gott en perfekt mix av en trappmaskin och ett löpband. Den skänker en helkroppsträning men får dig att till större delen efterlikna rörelserna som uppstår när du springer på löpbandet eller åker längdskidor. Crosstrainern kan se ut som ett toryredskap vid första anblick men är lätt att förstå sig på, i samma ögonblick du ställer dig på den. Maskinen har stora pedaler som du ställer fötterna på, samt handtag framför dig med vilka du kommer att aktivera överkroppen.

När du börjar, pressar du pedalerna framåt och tar tag i de rörliga handtagen så att en rullande gångstil skapas, samtidigt som armarna följer med. Du bör alltid hålla ryggen rak med tillbakalutade axlar, hakan pekandes framåt och aldrig låta handtagen styra balansen. Släpp heller inte taget om handtagen då dessa är rörliga och kan ge dig en liten örfil om du inte ser upp. Intensiteten avgör du själv genom att ställa in ett högre motstånd och öka din fart. Tänk dock på att olika crosstrainers kan se olika ut och vara mer eller mindre avancerade, beroende på tillverkare. Rent generellt är dock crosstrainern en enkel cardio-maskin som passar de flesta.
Intervaller, styrka, kondition – crosstrainerns funktioner är många
Crosstrainern är ett ypperligt konditionsredskap för dig som vill gå ned i vikt och samtidigt forma kroppen. Balansen mellan styrka och flås gör att knappt några av dina muskler blir bortglömda under ett träningspass. I och med att både ben, armar, mage och rygg tränas, så ökar också kaloriförbrukningen och du kommer att känna dig både trött och tillfreds när passet är över.
Många crosstrainers har en digital anordning där du kan se din kaloriförbrukning, fettförbrukning och samtidigt lägga upp ditt pass på ett individuellt plan – alternativt välja ett redan inlagt träningsprogram. Med detta sagt, kan du således skapa intervaller med tufft motstånd, alternativt snabba rörelser som gör att du tränar din uthållighet och får upp pulsen.
En skonsam träning för lederna
Det finns inte många träningsredskap som ger en fullkomligt skonsam träning vad leder och mjukdelar i kroppen beträffar, men crosstrainern faller dock inom den kategorin. Istället är detta en maskin som passar både den som ligger i hårdträning och den som har problem med knän, fötter och dylikt, då den inte belastar vare sig senor eller leder. Inga stötar eller hopp förekommer, vilket gör att du kan använda maskinen oftare. Har du råkat ut för en skada, är således crosstrainern den ultimata träningsmaskinen som hjälper till att ta dig ut på banan igen. Med enkla justeringar av pedaler och handtag, går det att ställa in den efter dina förutsättningar.