Att ordna ett barnkalas

I samband med att ens barn fyller år är det väldigt vanligt att man anordnar ett barnkalas för barnet och vännerna. Många tror att det skulle vara rena barnleken att anordna ett barnkalas, men det tror de i så fall enbart för att de aldrig gjort detta förr! Ett barnkalas kan nämligen till och med vara besvärligare än en vanlig fest för vuxna att anordna, framför allt om man inte har så stor erfarenhet av det.

Men vet du med dig att du behöver ordna ett barnkalas bör du inte oroa dig! Vi har nämligen flera smarta tips att dela med oss av för att göra just detta i denna guide!

barnkalas

Börja med dessa steg:

Diskutera kalaset med ditt barn

De flesta barn har nämligen väldigt bestämda åsikter kring kalas, dekorationer, mat med mera, och det viktigaste av allt är ju att barnet som barnkalaset anordnas för blir nöjt. Därför är det väldigt viktigt att börja med att ta reda på vilka förväntningar barnet har på kalaset innan man planerar för mycket. Vill barnet att kalaset ska ha ett tema, exempelvis, kommer detta ju att påverka i princip allt du behöver till festen och behöver göra inför dem.

Avgör vilka gästerna kommer att vara

Även detta är viktigt eftersom det dels talar om för dig vilka som behöver underhållas under kalaset, dvs. vilken din målgrupp är, skulle man kunna säga, men även hur stort kalaset kommer att vara. Båda delarna är viktiga att vara medvetna om!

Planera underhållningen

Framför allt om du kanske kommer att boka in något i underhållningsväg av en utomstående, för då kan det, åtminstone om man väljer att boka en populär underhållare, finnas en väntetid. Ett barnkalas utan underhållning är dessutom inte särskilt lyckad alls, så det kan krävas flera olika sorters underhållning under ett och samma barnkalas. Och att ordna detta, komma på ideer med mera tar förstås en hel del tid i anspråk, så det är bra att vara ute i så god tid som möjligt gällande detta.

Fortsätt med:

Att avgöra när du vill hålla barnkalaset

Och det kan förstås vara vettigt att säkerställa att de ”viktigaste” gästerna, om man kan säga så, som barnet verkligen vill ha med på barnkalaset, verkligen kan komma vid denna tidpunkt. Annars kan besvikelsen nämligen vara stort.
Tänk även på att bjuda in gästerna till barnkalaset i ett så tidigt skede som möjligt, för annars kan vissa vara uppbokade med annat, och givetvis vill du att så många som möjligt av dem du bjuder in ska kunna komma. Du ökar chanserna för detta om du bjuder in dem i god tid.

Gör en inköpslista på allt du behöver skaffa till kalaset

För vissa saker kan vara förvånansvärt svåra att hitta, speciellt om man har väldigt specifika önskemål, så det kan vara väldigt problematiskt att vara ute i sista minuten. Exempel på saker som ofta behöver köpas in till barnkalas är bland annat:

  • Pysseltillbehör.
  • Dekorationer av olika slag.
  • Tallrikar, bestick med mera, i engångsformat eller mer hållbara material.
  • Ingredienser till mat och dryck. För att du ska kunna köpa detta måste du förstås redan ha idéer kring vad som ska serveras, så har du inte redan det, rekommenderar vi att du börjar med detta istället.

dukning till barnkalas

Avgör om du behöver hjälp under själva kalaset eller inte

Det är nämligen vanligt att man inte kan klara av allt under ett större barnkalas framför allt på egen hand. Detta är inget att skämmas över, men planerar man inte in den hjälp man behöver i god tid kan den också vara lite besvärlig att få i sista stund. Därav rekommenderar vi att man även planerar vem som ska hjälpa till med vad under kalaset om det är nödvändigt.

Precis innan kalaset kan det även vara smart att:

Storstäda dagen innan

Eller kanske ännu tidigare. Då räcker det med en snabbstädning under själva kalasdagen. Och tro oss, ju mindre städ som krävs under just denna dag, desto bättre är det!

Barnsäkra hemmet

Detta är ju viktigare, ju yngre festdeltagarna kommer att vara. Tänk på att det kan vara nödvändigt att barnsäkra vissa saker där hemma fast ditt eget barn kanske inte har några problem med branta trappor, eluttag eller vad det nu kan vara, för du vet inte vad alla de andra barnen som kommer är vana vid och inte. Och tro oss, ingen vill att en olycka ska hända under ett barnkalas, det är i princip det värsta som kan hända någon som anordnar en tillställning av detta slag!