Allt om pepparkakor

Pepparkakor är ett måste under mångas jul oavsett om de bakas hemma eller om de köps färdiga i butik. De går att ätas året om men i Sverige är pepparkakan som vanligast kring jul. Men de har inte alltid sett likadana ut.

Pepparkakan tros ha funnits redan från 1700 f.Kr i Mesopotamien och det finns uppgifter från romartiden om att romerska krigare ska ha haft med sig pepparkakor i fält eftersom de har en lång hållbarhetstid. Man vet inte exakt hur pepparkakan tog sig till Sverige men en teori är att den kom från Tyskland på medeltiden kring 1300-talet. Den första dokumentationen av att man åt pepparkakor i Sverige är nedskrift av inköp av råvaror till bröllopet mellan kung Magnus Eriksson och Blanka av Namur år 1335.

Varför heter det pepparkakor?

Pepparkakan som vi känner den har idag smak av kanel, ingefära, kardemumma och nejlika. Men när pepparkakan kom kunde man inte riktigt skilja på kryddorna och kallade alla starka kryddor för peppar. Senare på 1400-talet hade man peppar i kakorna och det var så pepparkakan fått sitt namn. Vid den tidpunkten bakades pepparkakorna oftast av nunnor som sålde dem i medicinskt bruk i klosterapotek eftersom pepparkakorna ansågs ha en lugnande effekt och lindra problem med matsmältningen.

hembakade pepparkakor smakar så gott!

På 1500-talet växte pepparkakans popularitet. Man vet av tullhandlingar att kring Gustav Vasas tid importerades det pepparkakor till Sverige och att till julen 1580 lät den dåvarande kungen av Danmark, Fredrik II beställa ett flertal tunnor pepparkakor till hovet. Men det var inte bara kungligheter som åt pepparkakor, de såldes lite här och var runt om på marknader i Sverige. Men det dröjde fram till 1700-talet att pepparkakan skulle bli ett vanligt inslag till julbaket. Mot 1800-talets slut förekom att pepparkakan också bakades som vit och dekorerades med karamellfärg.

Baka pepparkakshus

Traditionen med att baka pepparkakshus kom till Sverige på 1800-talet med bröderna Grimms saga om Hans och Greta. Än idag trycker vi pepparkakorna genom olika små bakformar, till exempel som en gris vilket är en rest från midvinterblotet då grisen var en fruktsamhetssymbol.

Pepparkakans dag

Sedan år 1996 har pepparkakan en alldeles egen dag som infaller den 9 december.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − 10 =

Relaterade inlägg

Skriv och tryck Enter.

Till toppen